Jij hebt zeker nooit een conflict als mediator

24 november 2021

“Jij zult als mediator zeker nooit een conflict hebben?”. Deze vraag krijg ik regelmatig. Natuurlijk heb ik ook conflicten. En bij mij gebeurt dan net hetzelfde als bij iedereen. Mijn oerinstinct neemt de overhand. Ik vlucht, vecht of bevries. Emoties nemen de overhand en zorgen er voor dat je niet redelijk meer kunt reageren.

Ik heb het een paar weken geleden nog aan de hand gehad. In een gesprek plaatste iemand een persoonlijke opmerking die mij zo erg raakte en bij mij zo hard binnenkwam dat ik het gesprek per direct heb beëindigd. Ik voelde onmacht, onredelijkheid en onrecht. Ik was boos en teleurgesteld.

Ik ben iemand die op dat moment zijn emoties niet kan verbergen. De boosheid en de teleurstelling zat bij mij zo diep dat ik geen redelijk gesprek meer kon voeren. Wat heb ik vervolgens gedaan? Ik heb een methode gebruikt die binnen intervisie vaker wordt gebruikt en die heet: “Diversiteit van stemmen”. Ik ga op mijn eigen stoel zitten en ga precies na wat er is gebeurd en vooral wat dat met mij heeft gedaan. Vervolgens ga ik op de stoel zitten van degene die de opmerking heeft geplaatst. Het klinkt misschien zweverig maar je voelt de energie. Je kruipt als het ware in zijn huid. Dit geeft inzicht en vooral innerlijke rust. Na deze sessie heb ik een gesprek aangevraagd met degene die de opmerking heeft gemaakt. In een rustige omgeving heb ik uitgelegd wat er is gebeurt, hoe ik dit heb ervaren en wat dat met mij heeft gedaan. Degene aan de andere kant van de tafel schrok zienderogen en concludeerde dat hij heel erg lomp was geweest. Die opmerking heb ik bij hem gelaten en na een stilte heb ik gevraagd wat hij eigenlijk had willen zeggen. Wij hebben nog een half uur hierover gepraat en kunnen weer samenwerken.

Relatie en communicatie zijn hersteld. Dat is wat ik in mediations met jullie samen doe.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan gerust contact met ons op